6. međunarodna konferencija

Dan prozora 2019 ift Rosenheim Hrvatska

Napredak kroz edukaciju i sinergiju

proizvođača, dobavljača, arhitekata/projektanata i kupaca

O konferenciji

Održana je 6. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2019. – ift Rosenheim Hrvatska u organizaciji njemačkog instituta za prozorsku tehniku ift Rosenheim kao krovno europsko ispitno i certifikacijsko tijelo i tvrtke partnera ift Hrvatska iz Zagreba.

Konferencija DAN PROZORA veliki je godišnji skup proizvođača građevinske stolarije i popratne industrije, održane 19.03. 2019. u hotelu Antunović u Zagrebu po šesti put.
Skup je ove godine okupio 235 sudionika iz 9 zemalja regije i to Njemačke, Austrije, Italije, Turske, Bugarske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te zemlje domaćina Hrvatske.
Sudionici skupa tradicionalno su bili proizvođači prozora i vrata, ovješenih fasada, stakla, okova, dobavljači profila, dobavljači materijala za ugradnju, projektanti i arhitekti te predstavnici medija.
Cilj konferencije je edukacija branše u području zakonodavstva i tržišnih trendova ali i novih rješenja te predstavljanje inovativnih proizvoda i unaprjeđenje proizvodnje s naglaskom na kvalitetu.

Dan je bio prožet stručnim i aktualnim temama. Tako je u jutarnjem bloku nakon uvodnih riječi organizatora gospodina Hrvoja Komca ispred ift Hrvatska i gospodina Rolanda Fischera ispred ift Rosenheim Njemačka bilo govora o „pametnim prozorima“ i „pametnim građevinama“ koji itekako ukazuju na novi trend i zahtjeve tržišta, rješenja i prednosti koje dobivamo kao korisnici takvih proizvoda/građevine, u tome nam je pomogao naš dugogodišnji predavač g. Alexander Riemer iz tvrtke Alukoenigstahl iz Beča. Nakon toga uslijedilo je predavanje g. Fischera „rolete i prozori u tandemu“ kojim smo željeli pojasniti odnos i koheziju ta dva usko vezana proizvoda te zakonsku regulativu. Zatim smo radni dan nastavili sa sve prisutnijom temom „karbonskog otiska proizvoda“ koju nam je prezentirao g. Florian Stich iz ift Rosenheima te objasnio što to točno znači karbonski otisak jednog proizvoda i utrošak CO2 potreban za proizvodnju istog.

Nakon poduže pauze za kavu koja se uvijek produži jer služi ne samo za okrepu već i za druženje i networking sudionika, nastavili smo vrlo interesantnim temama vezanim za ugradnju prozora koja je stalna boljka naše branše, tako su nam g. Aleksandar Terer iz tvrtke Profine Croatia i g. Torsten Voigt iz ift Rosenheima pobliže objasnili veliku razliku između pravilne stručne montaže prozora odnosno RAL montaže i trenutne situacije na našim gradilištima. Neiscrpna tema prožeta potrebom za konstantnom edukacijom kadra i izvođača radova.

Bilo je govora i o IZO staklu i ostakljivanju i ljepljenu prozora, tako nam je kolegica Karin Lieb iz ift Rosenheima pojasnila promjene u normi EN 1279:2018 vezano za IZO staklo, a g. Albrecht iz tvrtke Gealan približio nam je novitete i trendove u ljepljenju i ostakljivanju prozora.
Nakon ručka, u popodnevnom bloku, bilo je govora o vatrootpornosti i CE označavanju vatrootpornih prozora i vrata. Norma EN 16034 stupa na snagu ove godine te smo ovom temom željeli približiti samu proceduru CE označavanja. Nadovezali smo se i na austrijski pristup označavanju vatrootpornih proizvoda i objasnili kako to trenutno funkcionira iz prve ruke. Temu su obradili naši predavači Alexander Riemer iz Alukoenigstahla i Roland Fischer iz ift Rosenheima.

Ne prođe niti jedna konferencija a da ne ponovimo nešto o najbitnijim svojstvima prozora, kao što su vodopropusnost, udari vjetra, zrakopropusnost. Tako nam je dugogodišnji ispitivač i voditelj laboratorija g. Goran Jakovac pojasnio razredbu rezultata ispitivanja. Na kraju naš dragi gost sa Arhitektonskog Fakulteta u Zagrebu g. Zoran Veršić govorio je o nZEB klasteru i energetskoj učinkovitosti i održivosti u zgradarstvu.

Radni dan smo završili panel raspravom kroz koju smo provukli cijeli dan iza nas te direktnim pitanjima publike i odgovorima predavača dali nadamo se konkretne savjete i rješenja.

Tokom aktivnog dana je bilo vremena za međusobne razgovore, razmjenu iskustava, dijalog i sastanke. Iskoristili smo priliku posavjetovati se sa našim stručnjacima iz branše i dobiti prave odgovore na licu mjesta.

Partnerski odnos i podršku prema ovoj branši pokazali su i brojni sponzori koji ne samo da itekako prate svjetske trendove nego i nude rješenja i odgovore na sve postavljene projektne izazove, to su:

Alphacan, AluK Tim, Alukönigstahl, Alumil, Aluplast, Gealan, Heroal, Inoutic/Deceuninck, Kovinoplastika Zagreb, Profine Croatia, Rehau, Roloplast Mošić, Sisecam, Veak AG, Wicona, Würth Hrvatska, Časopis Prozori&Vrata uz podršku Hrvatskog Drvnog Klastera i nZEB klastera.

Cijelu konferenciju moderirao je gospodin Marijan Kavran koji je kao i do sada zanimljivim i interaktivnim vođenjem držao fokus na temama.

Par riječi koje izdvajamo za kraj: nakon ove šeste po redu konferencije, možemo reći rekordne u vidu posjete, zamjetan je porast interesa vezan za održivost kvalitete kroz edukaciju sudionika branše ali i interes za pravilnom ugradnjom prozora kao poseban izazov te konstantna potreba za educiranjem. Ovime zahvaljujemo na podršci svim našim sponzorima, partnerima, svim sudionicima i s veseljem vas očekujemo na našoj sljedećoj 7. međunarodnoj konferenciji DAN PROZORA koja će se održati početkom ožujka 2020.

Priloženi dokumenti

Program

Priloženi dokumenti

Sponzori

Ostala događanja

Prijava na newsletter

    Koristimo kolačiće

    Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

    Više o kolačićima