1. međunarodna konferencija

Dan prozora 2014 ift Rosenheim Hrvatska

Tema konferencije

Novi izazovi i pozicioniranje na tržištu EU

O konferenciji

1. međunarodna konferencija „DAN PROZORA 2014.“ održana je 05.03.2014. u Zagrebu u kongresnom centru Hotela Antunović te je uspješno okupila 180 sudionika, većinom proizvođače profila i prozora, arhitekte i projektante iz 7 zemalja.
Organizator konferencije bila je kontrolna kuća Euroinspekt – drvokontrola d.o.o. u suradnji s Institutom ift Rosenheim iz Njemačke, uz potporu vodećih europskih proizvođača profila i nadležnih institucija Republike Hrvatske: Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva financija – Carinske uprave, Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore te Hrvatskog drvnog klastera.
Cilj konferencije bio je predstavljanje novih izazova europskog tržišta i usmjeravanje na lakše pozicioniranje proizvoda, imajući u vidu zakonodavstvo, svojstva i označavanje građevnih proizvoda.
Teme su odgovarale na aktualna pitanja vezana uz Uredbu EU br. 305/2011 za građevinske proizvode, kontrolu tvorničke proizvodnje i proizvoda, označavanje građevnih proizvoda, uvoz i izvoz, energetsku učinkovitost te najčešće prepreke u distribuciji.
Program je započet uvodnom riječi direktora Euroinspekt – drvokontrole d.o.o., mr. sc. Mladena Komca, nakon koje su slijedili pozdravni govori predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, dr. Line Fučića i predstavnice Ministarstva financija (Carinske Uprave), Marijane Bukić, dipl. krim.. Prvo predavanje o zakonskom okviru održao je dr. Lino Fučić te time objasnio sve zahtjeve vezane za građevne proizvode i dao izvrsnu podlogu za sljedeće predavanje predstavnika ift Rosenheima iz Njemačke, Jörn P. Lassa, dipl. ing.. Predavanje g. Lassa bilo je središnje predavanje konferencije jer je obuhvaćalo objašnjenje Uredbe EU br. 305/2011 i kaskadnog sustava, iz pozicije vodećeg svjetskog instituta za prozorsku tehniku. U nastavku je Goran Jakovac, dipl. ing., ispred Euroinspekt – drvokontrole d.o.o., prezentirao proceduru početnog ispitivanja tipa proizvoda te uvjete za CE označavanje. Predstavnica Carinske Uprave, Marijana Bukić, dipl. krim., približila je sudionicima način rada Carine na graničnim prijelazima te nadzor na kretanjem roba na teritoriju Republike Hrvatske, uz naglasak na kontrolu dokumentacije koja prati proizvode. Kroz prezentaciju Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Davora Okičića, dipl. oec., prikazani su načini povezivanja tržišta i tvrtki kroz usluge komore te ostvareni projekti. Nove trendove u gradnji s ciljem što veće energetske učinkovitosti predstavio je prof. Ljubomir Miščević s Arhitektonskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu i dao kratak pogled u skoru budućnost prema izazovima koji će biti postavljeni pred proizvođače. Kao primjeri dobre prakse, predstavile su se dvije uspješne tvrtke, Lokve d.d. iz Lokava (HR) na čelu s direktorom Franjom Mihelčićem, dipl. ing. i Roloplast Mošić iz Sremske Mitrovice (SRB) koju je predstavio direktor prodaje Branislav Lj. Jovanović, dipl. oec.. Tvrtke su predstavile svoja iskustva u izlasku na nova tržišta, pozicioniranju, brandingu i inovacijama.
Tijekom panel rasprave omogućeno je postavljanje direktnih pitanja sudionika, dani su odgovori od strane kompetentnih osoba i doneseni su sljedeći zaključci:

Po novoj europskoj Uredbi EU br. 305 2011 za građevne proizvode, svaki proizvođač prozora i vrata mora izraditi vlastitu pravovaljanu Izjavu o svojstvima i označiti proizvod CE oznakom, kako bi proizvod bio pušten na tržište Europske Unije.
Preduvjeti za Izjavu o svojstvima i CE označavanje su:

  1. Rezultati laboratorijskih ispitivanja prozora i iskazivanje njihovih karakteristika (propuštanje zraka, vodotijesnost, udari vjetra, toplinska provodljivost i zvučna izolacija)
  2. Uvedena i nadzirana Tvornička kontrola proizvodnje kao osiguranje stalnosti rezultata ispitivanja

Oba preduvjeta mogu se ponuditi u okviru usluga Euroinspekt – drvokontrole i partnera ift Rosenheima.
Napominje se i upućuje da rezultati dobiveni kaskadnim prijenosom rezultata ispitivanja ne odgovaraju stvarnim rezultatima ispitivanja, te se proizvođač korištenjem te pojednostavljene metode prijenosa i korištenja tuđih rezultata dovodi u situaciju da izjavljuje rezultate koje najčešće ne može postići. Naglašava se da se iza Izjave o svojstvima i CE oznake stoji pravno i odgovorno i sugerira se da na Izjavama izjavljuju stvarne i realne karakteristike prozora ili vrata. Kaskadni sustav je pojednostavljeno prenošenje rezultata ispitivanja ali i on ima svoje preduvjete, npr. kaskadni sustav može funkcionirati samo ako taj proizvođač koristi isti profil, istu brtvu, isti okov, isto staklo kao i na prvom ispitanom uzorku koji je dobavljač profila ispitao, koristi se isključivo uputama dobavljača profila, ima uvedenu i nadziranu tvorničku kontrolu proizvodnje itd.. Svaka Tvornička kontrola proizvodnje u svojoj tehničkoj mapi ili priručniku treba sadržavati stavku planiranja periodične kontrole uzoraka kao dokaz da se karakteristike nisu promijenile. U svakom slučaju, sugerira se da proizvođači kroz Tvorničku kontrolu proizvodnje i inicijalnim laboratorijskim ispitivanjem koriste vlastite rezultate i izjavljuju stvarne karakteristike na Izjavi o svojstvima. Time eliminiraju svaku sumnju na izjavljene karakteristike i osiguravaju nesmetano kretanje tržištem EU.

Sve održane prezentacije možete pronaći u nastavku među dokumentima za preuzimanje, fotografije će biti objavljene uskoro!

Studija o tržištu prozora: Globalna kretanja, razvoj proizvoda i analiza tržišta Rusije i Južne Koreje, dostupna je na zahtjev prema autorima Centru za razvoj i marketing ili Hrvatskom drvnom klasteru, po posebnim cijenama za sudionike konferencije.

Ovom prilikom zahvaljujemo sponzorima na potpori u održavanju ove konferencije, predavačima na trudu oko pripreme prezentacija i odgovaranju na pitanja te svim sudionicima koji su konferenciju prepoznali kao koristan izvor informacija.

Program

Sponzori

Ostala događanja

Prijava na newsletter

    Koristimo kolačiće

    Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

    Više o kolačićima