4. međunarodna konferencija

Dan prozora 2017 ift Rosenheim Hrvatska

Investicije, obnova i izvoz

Stabiliziranje tržišta građevinske stolarije

O konferenciji

4. međunarodna konferencija „DAN PROZORA 2017.“ održana je 22.03.2017. u Zagrebu u kongresnom centru Hotela Antunović te je uspješno okupila 220 sudionika iz 8 zemalja (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Austrija, Italija, Njemačka i Poljska), većinom proizvođače građevnih proizvoda (profila, prozora i vrata, stakla, okova, pribora i materijala za ugradnju .).
Izrazito nam je drago da smo i ove godine zabilježili konstantan rast broja sudionika i interesenata za podršku ovakoj jednoj strukovnoj manifestaciji.
Moramo naglasiti da smo zabilježili poveći interes arhitekata i projektanata ali i sve veći broj medija.
Ova konferencija je svojevrsan strukovni regionalni skup kojem je glavni cilj predstavljanje inovativnih proizvoda, praćenje tržišnih trendova, unaprjeđenja proizvodnje i načina ugradnje proizvoda, imajući u vidu važeće zakonodavstvo, svojstva i označavanje građevinskih proizvoda.
Zamišljena je kao idealna platforma za razmjenu iskustava u branši, za B2B sastanke i direktne kontakte sa trenutnim i potencijalnim klijentima, pitanja i odgovore na licu mjesta, te za interaktivno sudjelovanje svih prisutnih.
Organizirana je uspješno već četvrtu godinu za redom kako bi svi zainteresirani iz branše prozora, vrata, fasada i građevinarstva općenito, dobili nove informacije i podijelili iskustva u svrhu unaprjeđenja proizvoda i svog poslovanja.

Organizator konferencije je kontrolna kuća Euroinspekt – drvokontrola d.o.o. u suradnji s Institutom ift Rosenheim iz Njemačke, uz potporu Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske banke za obnovu i razvoj i sponzorstvo vodećih europskih proizvođača profila,prozora i vrata, stakla i pribora za ugradnju a to su GEALAN, ALPHACAN, INOUTIC, REHAU, WÜRTH-HRVATSKA, LOKVE, SIKA, ALIPLAST, STAKLO PILETIĆ, PROFINE CROATIA, VEKA AG, ALUPLAST, ISO CHEMIE, ALUKÖNIGSTAHL, ROLOPLAST MOŠIĆ, časopis PROZORI i VRATA te HRVATSKI DRVNI KLASTER.

Teme ovogodišnje konferencije bile su od praktične ugradnje građevinske stolarije sa prezentacijom montaže prozora, prednosti načina ugradnje građevinske stolarije prema uputama i priručniku ift Rosenheim, noviteti u ovješenim fasadama i značaj IZO stakla, praktična iskustva i, trenutnu situaciju u Hrvatskoj vezanu za obnovu i zamjenu postojeće građevinske stolarije, pa do novih trendova u gradnji, mogućnosti financiranja malih i srednjih poduzetnika, aktualni poticaji, te projekti i sredstva iz EU fondova za 2017. godinu.

KRATAK SAŽETAK S KONFERENCIJE:

Konferenciju smo otvorili pozdravnim govorima direktora Euroinspekt – drvokontrole d.o.o., mr. sc. Mladen Komac i predstavnik ift Rosenheima, Karin Lieb, dipl. ing.
Konferenciju smo započeli interesantim predavanjem našeg njemačkog partnera ift Rosenheim i gđe Karin Lieb sa temom Staklo kao glavni dio prozora i ovješenih fasada te usko nadovezana tema oko parametara za proračun toplinske prohodnosti prozora. Zatim smo na govornicu pozvali gđu. Snježanu Turaliju iz Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju koja nam je rekla nešto o novim trendovima u gradnji i troškovima i analizama životnog ciklusa građevinskog proizvoda. Nakon gđe Turalije pozdravili smo g. Vladimira Bartakovića iz Sike koji nam je približio novitete u matarijalima za ugradnju prozora. Nakon toga smo prešli na praktični dio oko ugradnje prozora gdje su nam kolege iz ift Rosenheima Wolfgang Jehl i Andreas Lange objasnili i pokazali kako se ugrađuje prozor po ift-ovim smjernicama za montažu.

Popodnevni dio Konferencije bazirao se na mogućnostima sufinanciranja poduzetnika EU projektima, zatim bilo je govora o poticajima i iskorištenim sredstvima. Nakon iskustava naših partnera g. Željko Šare ispred tvrtke Alukoenigstahl, g. Franje Miheličića ispred tvrtke Lokve i g. Branislava Jovanovića ispred tvrtke Roloplast Mošić koji su govorili o svojim novitetima i trendovima na stranim tržištima, konferenciju smo zaključili panel raspravom na kojoj smo pozvali i uvaženog g. Aleksandra Terera iz Profine Croatia koji nam je govorio o trenutnoj situaciji obnove zgrada i objekata, problematici sa kojom se proizvođači susreću, izazovima iz prve ruke, zatim se diskusija proširila i na sudionike i ostale predavače te možemo punim pravom reći da smo otvorili neka pitanja, pojasnili neke nejasnoće i došli do konkretnih zaključaka.
Nakon cijelog dana, prožetim interesantim temama i aktivnog sudjelovanja sudionika sa zadovoljstvom možemo zaključiti da svjedočimo oporavku građeviskog sektora u Republici Hrvatskoj. Taj oporavak je izrodio sinergijom raznih aktivnosti, od sve veće orijentacije naših proizvođača prema izvozu na EU i ostala tržišta, zatim energetska obnova zgrada i pročelja, zatim mjere Fonda za zaštitu okoliša kroz poticaje, inicijativa ministarstva graditeljstva, inicijativa Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Hrvatske banke za obnovu i razvoj itd. Kad uzmemo u obzir sve te čimbenike, rezulat je vidljiv.

ZAKLJUČAK:

Obzirom na broj sudionika konferencije zamjetan je porast interesa za pravilnim načinom ugradnje građevinske stolarije kao ključnom faktoru pri funkcioniranju vanjske ovojnice zgrade. Sedam zlatnih pravila je izuzetno pogodna platforma za razvoj specijalizirane djelatnosti ugradnje prozora, te nas očekuje razvoj specifičnih načina ugradnje obzirom na posebne zahtjeve na proizvod uz poštivanje energetski održive pravilne ugradnje. Naravno praćenje trendova stranih tržišta je neizostavno kao i konstantan razvitak novih tehnologija i materijala bili oni primjenjeni na pvc, drvo ili aluminij.
Analizom prisutnih sudionika došli smo do zaključka da je trend interesa za ovakvu vrstu prezentacija u konstanti, uz lagano povečanje prisutnih projektanata i arhitekata.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su učestvovali, na podržavanju organizacije 4. međunarodne konferencije DAN PROZORA 2017.
Zahvaljujemo predavačima na trudu i izdvojenom vremenu za pripremu i održavanje prezentacija koje su bile izvrstan izvor informacija za učesnike konferencije.
Posebna zahvala sponzorima što su prepoznali našu konferenciju kao platformu za prezentaciju svojih proizvoda i usluga te odlučili podržati održavanje ovog skupa 4. godinu za redom.
Nadamo se da ćemo i sljedeće godine surađivati u pripremi i održavanju DANA PROZORA 2018. te Vam se još jednom srdačno ZAHVALJUJEMO.

Program

Sponzori

Ostala događanja

Prijava na newsletter

    Koristimo kolačiće

    Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

    Više o kolačićima